De constructeur

"De constructeur" is een rubriek met uiteenlopende artikelen voor de ingenieur.  Er zijn drie verschillende dossiers waarin artikelen zijn (en worden) opgenomen die relevant zijn voor het betreffende dossier.
Deze dossiers zijn:

 • Prefabricage
  De bouw kraakt door o.a. het gebrek aan vakkundig personeel, extra werkzaamheden en opgelegde druk door de overheid, Nederland heeft meer woningen nodig. Dit stelt bouwend Nederland voor een hele grote uitdaging. Dit geldt ook voor de ingenieurs die hard werken aan een volledig uitgewerkt gebouw in de computer. Daarnaast zijn ze volop bezig met allerlei controles en toetsingen op de bouw. Ze zijn betrokken van het allereerste ontwerp tot de realisatie van het gebouw.
  Zal de druk op o.a. de ingenieurs weer verminderen, of zal deze alleen maar verder groeien?
  Moet het bouwproces niet anders door veel meer gebruik van prefabricage?
  Dergelijke vraagstukken worden beschouwd vanuit het standpunt van De Constructeur.

 • Software
  Eén van de tools waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt is de computer en veel software. Dit geldt natuurlijk ook voor de ingenieur. Engineering (ontwerpen, tekenen, rekenen, toetsen, detailleren enz) kan zeker niet meer zonder software. In dit dossier worden verschillende aspecten van software nader belicht. Zo is er onder andere gekeken naar gratis varianten voor de software van de ingenieur. Hoe kunnen we software effectief met elkaar koppelen voor een betere workflow?

 • Een toekomst
  Er zijn heel veel ontwikkelingen in de wereld gaande. Denk aan onze privacy, sociale media, cryptocurrency, big data, de kwantum computer en, wat dichter bij huis, microbeton, BIM en 3D printen van beton. Daarnaast zijn de herziening van alle Eurocodes in volle gang. In dit dossier wordt gekeken naar de mogelijke invloed van deze ontwikkelingen op het werk van de ingenieur,

Link AxisVM X6 met Excel

Iedereen loopt wel eens tegen de situaties aan waarbij de software die je op dat moment gebruikt net niet doet wat je graag zou willen. Dit geldt natuurlijk ook voor rekensoftware. Soms wil je de rekenresultaten in een andere vorm weergeven, een vorm die beter past bij de betreffende situatie. Soms zou je willen dat je een vaste set handelingen zou kunnen automatiseren. Een weer andere situatie zou het handig zijn als je een vast terugkerende constructieberekening zou kunnen vereenvoudigen, geen noodzaak meer om elke keer opnieuw standaard gegevens in te voeren. Kortom er is altijd een wensenlijstje. 

Lees meer »

Nieuws - cursus korte ankers

Even kort nieuws - wijziging (26-10-2020). Helaas is de training "Constructieve ankers in beton" afgelast vanwege de strengere Corona regels.  De training van de Betonvereniging is nu verschoven naar begin 2021.

Lees meer »

XML in- en uitvoer

Steeds meer software, waaronder reken- en tekensoftware, biedt de mogelijkheid tot digitale communicatie, dit wil zeggen dat de reken- en tekensoftware onderling met elkaar kunnen communiceren. Dit betekent dat programma (A) een andere programma (B) kan beïnvloeden. Dit kan in principe op twee verschillende manieren. De eerste methode is het gebruik van een zogenaamde API (Application Programming Interface) , waarbij (eigen geschreven) software (A) direct commando’s geeft aan software (B) en bewerkingen in (B) automatisch laat uitvoeren. De tweede methode is het gebruik van in- en uitvoerbestanden, zoals XML-bestanden. Door het uitwisselen van in- en uitvoerbestanden kan software (A) software (B) ook beïnvloeden. Wat is XML en hoe kan deze worden toegepast in eigen reken- en tekenwerk.

Lees meer »

Parametrisch ontwerpen - PART TWO

Parametrisch ontwerpen met behulp van Excel. In Excel kunnen rekensheets worden opgesteld voor allerlei vraagstukken. Deze worden vaak opgesteld voor het uitvoeren van een enkele berekening. Om andere varianten te beschouwen moet de gebruiker zelf andere waarden invoeren en het resultaat beoordelen. Met een eenvoudige applicatie (VBA-code) is dit proces snel te automatiseren voor oude bestaande Excel documenten én nieuwe. Hiermee is het mogelijk om parameterstudies uit te voeren op elke willekeurige rekensheet.

Lees meer »

Parametrisch ontwerpen

Parametrisch ontwerpen is het spelen met getallen, waarbij de getallen vaak zijn verwerkt tot grafische voorstellingen. Dit werkt fantastisch omdat mensen erg visueel zijn ingesteld en grafische voorstellingen snel en goed kunnen beoordelen. De getallen zijn wederom het resultaat van ontwerpvraagstukken. Vraagstukken van uiteenlopende aard. De vraagstukken worden omgezet in functies, wiskundige voorstellingen, in parameters (variabelen) en voorwaarden. Voeg deze samen in een computerprogramma en het resultaat is een grafische voorstelling. Door de parameters, de functies en/of voorwaarden te wijzigen ontstaan er nieuwe resultaten, varianten. Dit is het spelen met getallen.

Lees meer »

Nieuws - docent HTI

Even een kort berichtje. In september zal ik starten als docent Betonconstructies aan het HTI te Amsterdam. Ik ga voor dit welbekende instituut, samen met andere enthousiaste collega's, jonge en vooral leergierige mensen extra bouwkundige kennis geven. In mijn geval is dat specifiek op het gebied van betonconstructies.   

Lees meer »

Oefen VBA met een Sudoku

Tijd over om je te verbeteren, om je kennis te verbreden in bijvoorbeeld programmeren? Ga aan de slag met  eenvoudige uitdagingen en neem een spelletje en kijk eens hoe je dit kunt omzetten naar een paar regels VBA code. Door hele eenvoudige problemen te nemen als "project" kun je je helemaal op het programmeren richten en niet zo zeer op de werking van het spel. Neem bijvoorbeeld Boter-Kaas-En-Eieren of Sudoku en ga aan de slag, automatiseer de oplossing.

Lees meer »

Woning Bouwblok Generator

Automatiseer je eigen (bouw)systeem eenvoudig met VBA. Aan de hand van een voorbeeld, de Woning Bouwblok Generator, wordt duidelijk dat dit hele grote voordelen heeft. Met enkele klikken worden automatisch teksten, rapporten, tekeningen en berekeningen gegenereerd. Maak een volledige gewichts- en stabiliteitsberekening én een volledige invoerfile voor rekensoftware én een tekening van de fundering met een paar klikjes. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt hoe we een systeem, elk systeem, kunnen gebruiken om te automatiseren met VBA,

Lees meer »

Korte ankers en betonkegels

Voor de dimensionering van een ankerverbinding in beton kunnen (moeten) we tegenwoordig gebruik maken van NEN-EN 1992-4:2018 “Ontwerp en berekening van bevestigingsmiddelen voor gebruik in beton”. Hiermee zijn korte ankers in beton onderdeel geworden van de Eurocodes.

Lees meer »

Constructeurs programmeren

“Iedereen in dit land moet programmeren van een computer leren, omdat dit je leert te denken”. Deze uitspraak van Steve Jobs is een van de vele quotes van grote tech mensen met dezelfde gedachte: “Iedereen moet leren programmeren”. Dus ook constructeurs. In dit artikel wordt gekeken wat zelf programmeren constructeurs kan opleveren.

Lees meer »