Home » De constructeur

De constructeur

"De constructeur" is een rubriek met uiteenlopende artikelen voor de ingenieur.  Er zijn drie verschillende dossiers waarin artikelen zijn (en worden) opgenomen die relevant zijn voor het betreffende dossier.
Deze dossiers zijn:

 • Prefabricage
  De bouw kraakt door o.a. het gebrek aan vakkundig personeel, extra werkzaamheden en opgelegde druk door de overheid, Nederland heeft meer woningen nodig. Dit stelt bouwend Nederland voor een hele grote uitdaging. Dit geldt ook voor de ingenieurs die hard werken aan een volledig uitgewerkt gebouw in de computer. Daarnaast zijn ze volop bezig met allerlei controles en toetsingen op de bouw. Ze zijn betrokken van het allereerste ontwerp tot de realisatie van het gebouw.
  Zal de druk op o.a. de ingenieurs weer verminderen, of zal deze alleen maar verder groeien?
  Moet het bouwproces niet anders door veel meer gebruik van prefabricage?
  Dergelijke vraagstukken worden beschouwd vanuit het standpunt van De Constructeur.

 • Software
  Eén van de tools waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt is de computer en veel software. Dit geldt natuurlijk ook voor de ingenieur. Engineering (ontwerpen, tekenen, rekenen, toetsen, detailleren enz) kan zeker niet meer zonder software. In dit dossier worden verschillende aspecten van software nader belicht. Zo is er onder andere gekeken naar gratis varianten voor de software van de ingenieur. Hoe kunnen we software effectief met elkaar koppelen voor een betere workflow?

 • Een toekomst
  Er zijn heel veel ontwikkelingen in de wereld gaande. Denk aan onze privacy, sociale media, cryptocurrency, big data, de kwantum computer en, wat dichter bij huis, microbeton, BIM en 3D printen van beton. Daarnaast zijn de herziening van alle Eurocodes in volle gang. In dit dossier wordt gekeken naar de mogelijke invloed van deze ontwikkelingen op het werk van de ingenieur,